måndag 27 januari 2014

25/1 om Mekongdeltat

Och så var en tre dagars lång tur slut.

Vi hade en guide som pratade engelska men på ett sätt som var omöjligt att förstå. Han hade en vidrig kvinnosyn, det var nog allt jag förstod. Här är en lista på orden jag förstod under de två första dagarna:
Coconut
Coconut ladies
Beautiful ladies
Second wife
River

Men vi gjort bra saker också. Som att åka runt i den flytande marknaden i Can To, fascineras hur skickliga alla arbetare är på deras grej. Besökt en familj som tillverkar risnudlar. Vi har bott en natt på ett homestay där en elva- och en trettonåring pojke varit värdar. De var jätteduktiga på engelska tack vare turisterna så dom ledde oss överallt, presenterade middagen, visade hur vi skulle äta den, skämtade och skötte all betalning. Natten i en bungalow var också intressant. Känns som ett en blandning av en fest och tjugo tuppar var det som hördes från femtiden på morgonen och framåt.

Efter en något guppig bilresa med diverse intressanta omkörningar kom vi fram till en ny stad. Inte förrän läste på en skylt förstod vi att vi var i Chau Doc. Knappt några turister, färgglada vimplar och lampor över gatorna och så fick vi bo på hotell. Kvällen innehöll en ganska vidrig middag från ett gatukök men kompensation med bananer och kortspel på hotellet.


Nu sitter vi i en minibuss påväg tillbaka till Ho Chi Minh. Lyssnar på podcast / pratar med en äldre man från Wales som verkar ha varit i varenda stad i världen.

Klara och Ellinor är förresten med oss nu! Tycker himla mycket om det. Känns så självklart, och naturligt.

Nu ska jag fortsätta titta ut på vägen. På små barn som cyklar runt i skoluniform, alla hundratals mopeder som ibland har tre generationers släkt på sadeln, män som dricker öl och spelar kort, någon farbror som bara sitter på sin moped och tittar sig runt som att han gjort det i timmar och är nöjd så, kvinnor som lagar mat/ sopar gatan / bär runt på frukt. Har än så läge aldrig sett kvinnor som dricker öl och spelar kort. Massa blommor, frukt och så massvis av krimskrams som jag inte förstår kan bli sålt.

Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar