måndag 30 september 2013


I kväll gjorde jag klart en film från Oslo! Var där för snart exakt ett år sen och hälsade på Inga och Co. och vi alla var överens om att det var tre väldigt roliga dagar. Så här är en helg från november 2012, nerklippt till två minuter och nio sekunder.

Frida
Detta skrev jag förra veckan utan att publicera: 

Jag har utvecklat ett nytt beroende. Ett beroende som påverkar min ekonomi, mina tankebanor, min sociala livsstil. En höstkväll som denna vill jag nämligen hellre hem för att titta till TRADERA än umgås med mina vänner. Inom sinom tid kommer jag nog tvingas få behandling för detta, men innan dess passar jag på att njuta av detta härliga beroende och budar hem så mycket som möjligt! Jag ba klickar å klickar och höjer och höjer. Plöjer igenom hundra sidor av olika klädesplagg.

--

En vecka senare har mitt beroende trappats ned. Jag har nämligen fått hem två linnen, en tshirt, en kjol och en tröja. Samtliga plagg är för stora, för små eller inte alls som jag hade tänkt mig. Så nu är det inte längre lika roligt. Speciellt inte efter att ha varit inne på sitt bankkonto och tvingas inse att det helt plötsligt finns mycket mindre pengar där än för bara några dagar sen... Nu väntar jag bara på tre paket till. Sedan blir det nog inte så mycket mer tradera för mig. Får skaffa ett annat beroende som inte är lika dyrt.

Fast denna lilla skapelse från day birger et mikkelsen är så fantastiskt fin <3

C

Tandtorpet

Tandtorpet.
Förra veckan sov jag en natt i Carros nya hem i Optand!
Tandtorpet. Tandtorpet.

Frida

lördag 28 september 2013

söndagsutkast.

situation ett.
Jag sitter i soffan med min familj som här och nu består av en mamma, en bror och en hund. Jag har varit extra snälll mot mig själv och tagit med mig mitt stora vita duntäcke ner i soffan och hittat en inspelad Simon and Garfunkel-dokumentär på hårdisken. Mamma har ingen röst, vilket kan vara skönt en söndag när det är ganska stökigt hemma. Olle har på sig gråa strumpor, pappas gråa mjukisbyxor och en grå collegetröja med Thug Life tryckt med guldiga bokstäver på bröstet. Han dricker sitt kaffe långsamt och har en halväten macka framför sig på en bricka. Den halvätna mackan är under total övervakning av min hund Gina. Jag, bakiskänslig och trött, vill gråta över hur bra Simon and Garfunkel är (som om jag insett det igen) och tjatar om att jag saknar att lyssna på dom. Olle fokuserar på dokumentären. Mamma sitter tyst och nickar till det jag säger. Mackan äts upp och Gina somnar direkt efter som om att den tagit all hennes energi.

situation två.
Jag, Olle och Inga har tagit oss till Lugnviks sporthall för att spela badminton. Olle spelade badminton när han var yngre, ni vet så länge som man fick leka lekar som uppvärmning / ha tävling på slutet av träningen. Inga spelade några månader under gymnasiet. Jag har spelat från att jag var tio till sexton ungefär, vilket bör synas. Men det gör det inte. På vår bana rör sig badmintonbollen hälften så snabbt i förhållande till resten av bollarna inne i hallen och den befinner sig nog mer tid på golvet än i luften. Men vi skrattar mycket. Åt hur jag alltid försöker hoppa och missar, istället för att ta ett kliv bakåt. Åt att Inga alltid reagerar en sekund för sent för att sedan ta två elefantkliv framåt helt i onödan. Jag blir nog aldrig speciellt trött. Kroppen orkar aldrig ta ut sig. Men vi hade nog roligast av alla där inne trots att det kände som att alla skratt och rörelser gick i slow motion.

situation tre.
Jag och Inga har just kollat på ett avsnitt av Bron. Jag har är en ganska rastlöst själ har jag märkt. Har svårt att sätta mig och kolla på något som varar längre än fem minuter. Men det här är bra och jag vill veta allt. En timme senare zappar vi runt bland dokusåpor och repriser. Tillslut landar jag i min säng. Som en klubbad säl. Som en björn som lagt sig i ide. Som en bakis-känslig 19-åring som har haft en bra dag men som tycker att det är så in i helvetes skönt att den är över.

Frida



torsdag 26 september 2013

Kräftskiva.
I lördags hade vi en mini-kräftskiva hos mig. Så gulliga Johanna var glad igen.
Kräftskiva.

Kräftskiva.
Carro var med också!
Kräftskiva.
Hej häj.
Kräftskiva.

Frida

tisdag 24 september 2013



En liten del av mitt lilla rum. Med min fåtölj jag fick när jag fyllde sjutton och bokhyllan som jag hittade längst in i vårt garage för en sommar sen. Det är egentligen tre delar staplade på varandra. Och filtar, den ena som min mor köpte på gotland och gav mig i julklapp, den andre som jag först hade ett exemplar av när jag bodde i Australien. Den lämnade jag till min vän Faizee för att hon inte skulle sakna mig så mycket, sedan köpte jag en ny för att den världen inte skulle kännas lika långt borta. Den minsta tavlan har min vän Kyra gjort för ett skolprojekt som jag sedan fick när jag skulle åka tillbaka till Sverige igen. På baksidan av den är ett brev skrivet.

Det mesta i mitt rum är en blandning av möbler jag hittat på vinden / min pappa köpt på loppisar / böcker och vinflaskor / nyköpta lampor. Tycker ibland mycket om detta rum fastän det aldrig har sett ut som jag vill att det ska se ut. Det är väl lite som jag.

/c

söndag 22 september 2013

sushi & monica z.
I fredags gjorde jag Clara Inga och Johanna sushi! 
sushi & monica z.
Så här glad var gulliga Johanna för det.
sushi & monica z.

sushi & monica z.
Och det blev väldigt gott.
sushi & monica z.

sushi & monica z.

sushi & monica z.
Klockan halv nio började vi röra oss ner mot stan för att möta upp Frida och Kajsa och se Monica Z. Underbar film!! Tips! Se!
sushi & monica z.
Och efter en öl på Jazzköket med Inga och Clara var kvällen slut.
sushi & monica z. sushi & monica z.



Frida

lördag 21 september 2013

Matmarknad.
I torsdags innan jobbet följde jag med Carro, Johanna och Joel på en internationell matmarknad som var i stan. Fick massvis med smakprover och lyssnade på folk med fin brittisk uttal. Hann med en kopp te hemma hos Inga också och det känns ju ganska så BRA att det är höst nu<3
Matmarknad. Matmarknad. Matmarknad. Matmarknad. Matmarknad. Matmarknad. Matmarknad. Matmarknad. Hos Inga. Hos Inga.

/Frida

onsdag 18 september 2013

Det skulle bli såhär för alla andra, men inte för mig. Jag skulle ta mig loss, komma härifrån. Inte en enda sekund mer än vad som var nödvändigt skulle jag stanna här. Ändå är det redan mitten av september och jag vaknar fortfarande upp, morgon efter morgon, i detta rum på Frimansväg jag stundom hatat och stundom älskat. Men det känns inte överjäkladåligt att jag gör det. Jag vill inte gråta mig till sömns. Tvärtom känns det som en slags uppladdning för det kommande liv jag snart ska orka med. Tiden som är nu är så lugn, så trygg. Jag dricker mitt te, kör mina rundor, bär kassar med mat eftersom pappa inte får lyfta. Kanske är det också därför det känns bra att vara kvar. Att hjälpa pappa när han inte kan. Att vara hans sällskap under dagarna, så att han slipper vara ensam nu i mitten av sjukskrivningen. 

Och om jag verkligen hade velat åka direkt, om jag inte hade velat slösa någon mer tid här, då hade jag ju åkt. Då hade jag sparat pengarna jag hade i somras och de jag tjänat ihop nu, och flyttat till Australien i oktober. Sådär som jag för ett år sedan tänkte att jag skulle göra. 

Men jag har ju inte så bråttom. Jag fick ju vara med om ett äventyr som artonåring. Jag behövde ju inte vara i Östersund och förbanna denna utveckling som stod stilla. Så det känns inte så farligt alls att vara kvar. Det känns tvärtom bra. 

C

hemma hos Freja.

Hemma hos Freja. Hemma hos Freja. Hemma hos Freja. Hemma hos Freja. Hemma hos Freja. Hemma hos Freja. Hemma hos Freja.

Någon tisdag i augusti så träffade jag Vanja, Hanna, Karin, Freja och Johanna för en sista liten pratstund innan de tre förstnämnda skulle byta stad och plugga. Freja skrev väldigt fint i sin blogg om detta, och jag kunde inte ha gjort det bättre själv så jag väljer att citera:

Det här är till mina kära klasskamrater från gymnasiet. (Just idag lite speciellt till Karin, Hanna, Johanna och Frida)

I morse vaknade jag och kände mig lite trött och orkeslös. Den känslan är som bortblåst nu och det bara bubblar av lycka i kroppen. Jag blir tårögd när jag skriver detta och tänker på hur fantastiska vänner jag har. Med fantastiska menar jag att de är sådana otroligt bra personer. De människor jag omges av är inte vilka människor som helst, de är otroligt drivna människor, pålästa och intressanta. Det sitter inte fast någonstans och efter varje träff jag har med dessa människor konstaterar jag detta och blir så rörd. Om man kan vara stolt över en annan människa och stolt över något man själv inte ligger bakom så är det precis vad jag är. Nu när vi spenderar större delen av åren ifrån varandra inser jag vilka resurser jag hade runt omkring mig under gymnasiet, vilka kunskapskällor och diskussionsforum. Kanske tog jag inte vara på det tillräckligt eller så gjorde jag så gott det gick och kan först nu se och uppskatta det till fullo, när jag inte längre lever mitt i det dag ut och dag in. Den bubblande känslan jag har i kroppen är tack vare er och tack vare att ni kom hit till mig idag och blåste så mycket liv i min lägenhet.

Tack för att ni ser till att jag får så många bästa dagar i mitt liv!


En annan sak; Freja hade just storstädat sin lägenhet när vi var där för att det var planerat att ÖP skulle komma förbi och göra ett "hemma hos-repotage". Resultatet blev detta. Stolt!!

Frida

tisdag 17 september 2013


Det känns som om jag har bestämt mig för någonting. Jag försökte att skriva idag men inga ord ville komma ut. Det är för att jag blivit för bekväm, för rädd, för att jag inte orkar gå till botten med en endaste liten sak. Men det kändes ändå som om jag kom någonstans på vägen, vilket skänkte mig lugn. 

Nu seglar någon slags njutning omkring i denna kropp. 

Kanske lär jag mig att köra bil snart också. 


måndag 16 september 2013

Det här året tycker jag att sommaren började i maj och slutade sista augusti. Fyra månaders sommar!!

MAJ-AUG 2013
Adam var i Östersund för att fira Valborg, Edvin fyllde 20, Inga hade flyttat hem från Zermatt och jag åkte ner till Bol över Krisi Himmelfärd.

MAJ-AUG 2013
Jag och Anna åkte till Johanna London! Hälsade också på Adam och Freja i Brighton.
MAJ-AUG 2013
När vi kom hem så gick våra vänner på baler och studentfester och det var fint väder nästan jämt.
MAJ-AUG 2013
Det blev juni och dags för dessa att att ta studenten.
MAJ-AUG 2013
Veckan efter det tog jag, Clara och Anna tåget till Uppsala och buss till Stoxa för att gå på Hultsfred med tre favoritboyz. Hade så jäkla kul.
MAJ-AUG 2013
Sen jobbade jag i några veckor här hemma.
MAJ-AUG 2013
Det blev juli och dags att hälsa på Karin i Gotland. 
MAJ-AUG 2013
Väl hemma igen var det stråket-veckan.
MAJ-AUG 2013
Och så var det augusti.
MAJ-AUG 2013
Dags för wow<3
MAJ-AUG 2013
Resten av augusti var jag ledig. Fyllde dagarna med sånt här.
MAJ-AUG 2013
och avslutade det hela med Bol, Uppsala och Stockholm!

Bestämde mig aldrig för att göra en film om sommaren men ibland så kom jag på att jag ju har en filmfunktion på min kamera / eller så tyckte jag att något var extra bra, så jag kunde samla ihop fyra minuter från maj till augusti. Framförallt från augusti. Så här blev den:





Tack och hej för den här bra sommaren.

Frida